Idag har jag nöjet att slutligen presentera vinnarna i Novelltävlingen Nybakat 2017. Tävlingen har hållit på sedan i våras och det ligger många timmar bakom Novellantologin som förhoppningsvis kommer att publiceras i slutet av året. Inte bara mina timmar utan även alla ni som skrivit och skickat in novelltexter. Ett stort tack till er och till er som inte vann hoppas jag att ni kämpar vidare med skrivandet och skickar in till andra tävlingar.

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre.

Vinnarna i Novelltävlingen Nybakat

På 1:a plats i Novelltävlingen Nybakat 2017.
Och det värsta hade ännu inte hänt…
Av Maria Rahm

2:a plats i Novelltävlingen Nybakat
Var han verkligen sådan?
Av Christina Johansson

3:e plats i Novelltävlingen Nybakat 2017.
INA
Av Katarina Kasia Foss

På 1:a plats i Novelltävlingen Nybakat 2017.

Och det värsta hade ännu inte hänt…
Av Maria Rahm

Motivering: Jag inledde med att skriva att det var inte svårt för mig att välja ut vinnaren i tävlingen.

Så här ser absolut toppklass ut i min bok i alla fall. Ett underbart språk, humor varvat med spänning och känslor om vartannat. Toppa det med en vass story och en osympatisk antagonist som ger kalla kårar och du har receptet till en novell av den högre skolan.

Författarinnan skriver att hennes texter har drag och likheter med Elena Ferrantes böcker. Jag har ingen aning om det är bra, men kan seriöst tänka mig att läsa dem ifall de påminner om Marias berättelse.

Säljbrev: Novellsamling utan namn
Arenan är Stockholm och Göteborg, tiden är från 1960 och fram till vår tid. Det finns drag och likheter med Elena Ferrantes böcker, kanske den kyliga realismen som på ett osentimentalt sätt driver historierna framåt. Berättelser som suger sig fast, berättelser som lämnar inte någon oberörd.

Vi möter barnet i baksätet på Volvon med delad bakruta, barnet som sitter där tyst med uppdraget att se till att lillebror inte gråter, allt medan hennes mamma är otrogen med mannen med de stora, bruna skorna.

Vi möter flickan i rosa klänning med smock och trekvartsstrumpor. Hon vill inte ha födelsedagskalas som andra barn för hon vet att allt bara blir till katastrof eftersom hennes mamma inte liknar andra mammor.

Vi möter pojken som älskar sin mamma mer än något annat men också hatar henne, hatar henne för att hon inte förstår någonting av det som vuxna måste förstå och kunna. Och han slår alla som ser det han ser och som vågar säga något om hans mamma. Han slår dem så hårt han kan.

Vi möter barn, barn utan valmöjligheter. I varje scen finns barnet som ser och försöker förstå eller inte förstår alls men ändå måste förhålla sig och klamra sig fast. Klamra sig fast för att överleva.

Novellerna skildrar människors utsatthet, svårigheten i att vara människa och förälder men allra mest handlar berättelserna om att växa upp med föräldrar som saknar förmåga av olika skäl. Att vara liten men ändå tvungen att manövrera sitt liv framåt i det obegripliga.

2:a plats i Novelltävlingen Nybakat

Var han verkligen sådan?
Av Christina Johansson

Motivering: Återigen en berättelse som kombinerar samtida betraktelser och igenkänning med god berättarteknik. Christinas lyckas på kort tid förmedla ett djup i karaktärerna och bjuder på både underhållning och reflektion men framförallt en oväntad vändning som lockar till vidare läsning.

För när berättelsen tar slut så sitter du kvar med frågetecknen. Och de är inte frågetecken av det trista slaget som när författare får slut på tecken och tvingas forcera slutet. Inte heller är det känslan av att ”Var det allt?” eller ”Ojdå, pyspunka på den idén”. Nej, i Var han verkligen sådan så har berättelse inte bara avslutats utan även rullat ut förutsättningarna för en fortsättning och lämnat läsaren med frågetecknet; Vad ska hända nu?”

Säljbrev: Var han verkligen sådan?

Vad i helsike är det för en fråga? tänker Lars. Så klart han var. Man kan ju bara titta på Bennys Facebookinlägg och konstatera att den mannen inte var som andra. Han har ju alltid varit lite naiv, för att inte säga dum. En tjuren Ferdinand som luktade på blommorna, medan vi andra försökte få saker och ting att fungera. Marie ställer honom mot väggen med sin fråga. Nu vill hon verkligen veta och väntar tålmodigt på hans svar. Då finns plötsligt inte orden där. Det är precis som om Lars har förvandlats till det lilla barnet igen, allt är bara smärtsamt och huvudet tomt på vettiga förklaringar. Det är så typiskt Benny att förstöra glädjen.

Novellen; Var han verkligen sådan, är en känslomässig berg- och dalbanefärd under en knapp timmes bilresa, men även upptakten till en längre berättelse, Potemkinkulissen. Potemkinkulissen är Christina Johanssons debutroman och kommer att ges ut 2018.

3:e plats i Novelltävlingen Nybakat 2017.

INA
Av Katarina Kasia Foss

Motivering: Inledningen är lite okonventionell typografiskt och stilistiskt och texten kommer vara ett smärre h-e att redigera. Men jag har valt att bortse från det och att istället fokusera på karaktären och berättelsen. Ina känns äkta och karaktären genomgår både en spännande förändring och är med om en hisnande resa under novellens gång.

Det är inte direkt någon feelgood novell och jag blir illa berörd i vissa passager vilket jag tycker är kul. Då har författarinnan lyckats nå fram till mig som läsare. Det ska bli spännande att se vad ni tycker om berättelsen.

När Ina var liten bestämde hon sig för att bli en hjältinna. I hennes kommuniststyrda hemland Polen var det inte svårt. Som barn förmedlade hon hemliga meddelanden eller kolporterade underjordiska tidskrifter, som artonårig blev hon aktiv i den regeringskritiska fria fackföreningen Solidaritet. När Berlinmuren föll trodde hon att kampen var över men upptäckte snabbt att kommunisterna ersättes av en oövervinnlig kraft: den katolska kyrkan med sin kvinnofientliga ideologi. Aborter blev praktiskt taget totalt förbjudna och när Ina inte ville behålla ett oönskat barn reste hon till Sverige, ett välsignat kungarike där en abort inte betydde mord på ofödda själar. Där träffade hon den polskfödde Alex och Daniel, en svensk polis, som hon till slut flyttade ihop med.

Nu är Ina femtiotvå år gammal och fortfarande lever ihop med Daniel. De har det rätt bra, tycker hon, men är allt annat än lycklig utan känner sig ensam, är desillusionerad, pank och deppig, dricker och röker alldeles för mycket.

En kväll, full och uttråkad, går hon in på Facebook och skickar en vänförfrågan till sin första stora kärlek, den vackre, rike och berömde Adam. Och han addar henne.
De bestämmer sig för att träffas och under en magisk weekend faller allt på plats. Adam ber Ina att flytta tillbaka till Polen och bo ihop med honom, och hon inser att hon aldrig slutat älska Adam.

Men att resa tillbaka till hemlandet?

Ina vill inte bo i ett land där en överklassmamma fick slå sin dotter under många år och ingen reagerade.

Där kvinnors rättigheter, trots alla fina ord, är kraftigt beskurna och en samling ogifta, barnlösa medelålders biskopar bestämmer över deras kroppar.
Trots allt är kärleken till Adam för stark för att stå emot, kosta vad det kosta vill. Men när Ina får diagnosen bipolär sjukdom och ADHD samtidigt som hennes mor avlider, måste hon överväga allt på nytt. Vad hon än beslutar blir det ändå fel, men vilka konsekvenser orkar hon leva med?

Man ska skriva om det man känner till.

Jag är född och uppvuxen i Polen. Till Sverige flyttade jag som trettiofemårig. Nu, tjugo år senare, är jag äntligen redo att förverkliga min dröm: att bli svensk författare. I maj tog jag det första lilla steget och debuterade i novellantologin 30 nyanser av Frihet, utgiven av Ordberoende Förlag. Med romanen INA tar jag ett steg till.

Vinnarna kontaktas i veckan

Alla pristagare kommer att kontaktas under veckan och jag kommer att ta in de uppgifter som krävs för att kunna betala ut vinsterna. Ni kommer också få svara på hur ni vill göra med eventuellt inköp av flera författarex.

Förstapristagaren får ett stipendium på 1.000 kronor och andra och tredjepristagaren får ett stipendium på 500 kronor vardera.

Förutom evig ära så kommer novellförfattarna få varsitt författarexemplar av Novellantalogin Nybakat 2017 sponsrat av BoD Books on Demand.

Dessutom vinner de ett exemplar av ”Ge ut din bok” av Johanna Wiman samt två nummer av tidningen Skriva, sponsrat av Offside Press.

Formgivning och produktion av Antologin

Under den närmaste månaden kommer jag att sätta igång produktion av Novellantologin via Books on Demand och min ambition är att den ska vara klar innan jul.

Stort tack till alla som tävlat och ett stort tack till tävlingens Sponsorer!