Så var det äntligen dags för det alla novellförfattare spänt har väntat på. Att kungöra vinnarna i Novelltävlingen Nybakat 2017. Åtminstone tre av de sex pristagarna. Ikväll kommer jag nämligen att avslöja vilka som slutat på plats 4-6 i novelltävlingen. Pallplaceringarna kommer att presenteras under helgen. Innan jag droppar namnen vill jag dock skriva några ord om urvalsförfarandet.

Tuff urvalsprocess

Totalt har det kommit in närmare sextio olika bidrag vilket jag tycker var klart godkänt då det är första gången tävlingen arrangerades. Efter att ha läst igenom alla noveller en gång sorterade jag fram ett tjugotal som gick vidare för ytterligare en genomläsning. För mig var det inte svårt att hitta vinnaren i tävlingen. Svårigheten låg i att välja bort de tre-fyra berättelser som inte hamnade på prisplatserna.

Kriterierna vid urvalet

Ett absolut måste har varit ett korrekturläst manus där författaren behärskar det svenska språket, och där vill jag säga att de allra flesta av de inskickade bidragen är genomarbetade texter. Jag har tagit hänsyn till om författaren använt sig av den dramatiska kurvan och novellens olika beståndsdelar. ”Finsvenska” har inte varit ett krav, men en text där författaren jobbar med gestaltning och behärskar och utnyttjar det svenska språket upplevs ofta av högre litterär kvalitet. I en urvalssituation har jag prioriterat texter där novellen innehåller en spännande historia och ett tydligt slut liksom oväntade twister.

Blandade vinnare

Slutligen så färgas mitt slutgiltiga beslut såklart av mina personliga preferenser. Till vardags gillar jag mest hjärndöda actionfilmer, zombier och fantasy. Med det sagt så kan jag lämna ett betryggande besked om att de inskickade bidragen varken var av den karaktären eller att jag färgats av detta i min bedömning. Bland vinnarna hittar vi både spännande, roliga och gripande berättelser.

Placering 4-6 i novelltävlingen

Jag har lämnat en kort kommentar kring varför jag valde ut respektive novell. Därefter finns hela eller delar av de tävlandes egna säljbrev.

Stort grattis till vinnarna! Jag lovar att maila alla vinnarna under vecka 45.

På plats 4-6 utan inbördes ordning:

  • Osynligt Arv av Margit Klehn
  • Vikingaängeln av Daniel Wallin
  • Genom eld och vatten skall vi vandra av Ingemar Härdelin

Förutom evig ära så kommer novellförfattarna få varsitt författarexemplar av Novellantalogin Nybakat 2017 sponsrat av BoD Books on Demand.
Dessutom vinner de ett exemplar av ”Ge ut din bok” av Johanna Wiman samt två nummer av tidningen Skriva, sponsrat av Offside Press.

Osynligt Arv

Margit Klehn

Motivering: En finstämd berättelse med ett lågmält berättartempo. Margit målar upp ett livsporträtt och använder en berättarmodell som passar ambitionen med hennes text. 

Att valet föll på Osynligt arv beror till stor del på de gripande och målande tillbakablickarna i slutet av novellen. Som läsare känner man verkligen med huvudpersonen. Mer än så skriver jag inte, när du läser förstår du vad jag menar och storheten med berättelsen.

”Kanske blev mamman genomskinlig den dagen barnjungfrun nöp henne i armen för att hon inte skulle gråta. Hon måste vara duktig, hon fick inte skämma ut familjen. Hon var 8 år och svartklädd. Hatten kändes obekväm, gummibandet kliade under hakan. Svarta och gråa människor omringade henne. Kyrkklockorna klämtade skrämmande över Upplandsslätten, och kyrkorgeln ven som en olycksbådande storm. Genom stora, tunga, salta vattendroppar såg hon sin far begravas. I ett töcken hörde hon prästens röst.”

Jag har sett behovet av att ge en postum röst åt de kvinnor som levde innan ordet krishantering var uppfunnet, de som bara teg, led och uppfyllde sin plikt oavsett vad de innerst inne kände.

Hur mycket sorg kan en människa bära under fasaden av ett normalt liv och hur många generationer tar det innan sorgen och följderna av den läkt ut?

”VIKINGAÄNGELN”

Daniel Wallin

Motivering: Daniels berättelse är lite rå och spretigt uppbyggd men kompenseras av ett mustigt språk, sköna betraktelser och svart humor som tilltalade mig. Efter en diger introduktion av huvudkaraktären så växlar berättelsen tempo till snabba, korta dagboksanteckningar. Tack vare det så är det ett av de tävlingsbidrag som bjuder på oväntade twistar och jobbar med en underliggande historia något som jag uppskattade när jag läste. Säljbrevet är både bättre och fylligare än nedanstående korta inslag, men det innehåller också alldeles för många spoilers. Den här novellen ska du läsa utan förkunskaper om innehållet och låta historien vecklas ut framför dig.

Både språket, historien och gör att det här är en bok som jag gärna skulle läsa för mitt eget höga nöjes skull.

”VIKINGAÄNGELN”

Är en till stor del biofiktiv berättelse om en man i kris. Med hög igenkänningsfaktor och nackbrytande poesi får vi ett närgånget möte med en vanlig människa som hamnat i en ovanlig situation. En mörk spännande och rolig historia om något av det sämsta som kanske inte kan hända den bästa.

Genom eld och vatten skall vi vandra

Ingemar Härdelin

Motivering: Ingemars bidrag passar perfekt in på grundtanken med Novelltävlingen Nybakat. Hans berättelse Genom eld och vatten ska vi vandra bygger på hans nyligen publicerade bok ”I den tysta natten stod tiden stilla”.

I sin berättelse använder sig Ingemar av flera olika berättargrepp som brukar tilltala novelljurys. Hans karaktärer har egna röster och du kan verkligen känna hur känslorna åker berg och dalbana när huvudpersonen slits mellan olika sinnesstämningar och svåra beslut.

Det är inget snack om att novellen lockar till vidare läsning av hans bok och gränsen upp till en pallplats är hårfin.

I den tysta natten stod tiden stilla

Vet du vad passion är? Det vet den som läser min bok ”I den tysta natten stod tiden stilla”.  Det är en skildring om passionerad kärlek som brinner såväl som bränner, ett triangeldrama där utgången bara kan bli en. En skärseld som renar och helar, som banar väg för sanningen.

Efter tjugo års äktenskap med Barbro har Johan inte längre några förhoppningar om passionerad samvaro med sin fru. Livet lunkar på i förutsebara banor, han förväntar sig inga sensationer och har inga planer på förändring. Men tillfreds är han inte. Han grälar ofta med sin fru på ett sätt som så småningom blivit till ett mönster. Grälen, som mer liknar en ”kamp”, skapar oftast en känsla av otillräcklighet och frustration hos honom, och han förlorar ”kampen” varje gång.

Barbro har skadats i en bilolycka och är inlagd på sjukhus. Johan besöker henne varje dag men njuter samtidigt av den frihet han nu har att röra sig fritt utanför huset. En dag i bokhandeln möter han en kvinna som på några ögonblick drar in honom i en magisk trollcirkel. Totalt blockerad inleder han en relation med henne utan tanke på konsekvenserna. Men tiden knuffar så småningom ut honom i verkligheten och nu börjar en kamp han aldrig kunnat föreställa sig. Hans så invanda trygghet är bortsopad, och de brutala kasten mellan hans två verkligheter gör honom förvirrad och obeslutsam. Han pendlar mellan euforisk lycka och djupaste samvetskval. Han har en svår situation att bemästra, något han naturligtvis inte lyckas med eftersom den är ohållbar. Han inser så småningom att lösningen måste finnas inom honom själv. Ingen annan kan hjälpa honom.

”I den tysta natten stod tiden stilla” är en roman om vägen till mognad och självförståelse, men också en skildring om mänsklig styrka och svaghet.  Vägen till klarhet kan vara lång och stenig, och det finns inga genvägar.

Ingemar Härdelin