BoD – BOOKS on DEMAND som sponsrar årets Novelltävling Nybakat har en väldigt användbar blogg på sin webplats. Där hittar du tips och råd för dig som funderar på egenutgivning. Självklart innehåller bloggen information om deras tjänster, men även om du inte ska använda BoD så finns många generella tips kring egenutgivning som du kommer att ha nytta av.

Bra idé att söka stöd vid egenutgivning

En enorm fördel när du studerar Kreativt Skrivande är att när du skriver ditt manus så stöts och blöts dina manusinlämningar av både en professionell kursledare och kurskamraterna i din grupp. Det ger väldigt värdefull input kring både balans, tempo och hur du hanterar de olika byggstenarna i ett manus. (Miljöbeskrivning, Språk/Stil, karaktärer, gestaltning, berättarperspektiv). I takt med att du utvecklas som författare så blir du samtidigt en bättre författare som behärskar det basala, så måste du själv se till att ditt manus håller både språklig och litterär klass, på alla plan.

Lägg resurser på en lektörsläsning

Alla har inte förmånen att få hjälp med manusarbetet via en utbildning. När jag intervjuade Johanna Wiman som skrivit ”Ge ut din bok” så tipsade om att de flesta som ska satsa på egenutgivning borde kosta på sig en lektörsläsning. Lektören tittar både på helheten i ett manus och hur väl delarna (början, mitten och slutet) hänger ihop. Men lektören tittar också på de olika byggstenar som en roman består av:

Läs mer på BoD – Bloggen

Eftersom en lektör tittar på hela manuset är det viktigt att det är helt färdigt från början till slut för att författaren ska få ett så bra utlåtande som möjligt. Manuset behöver därför vara färdigskrivet och redigerat och helt enkelt så bra det bara kan.

Språk – korrekturläsning och redigering

När din text passerat lektörens argusöga så måste ditt manus även gå igenom korrekturläsning och redigering. Stavfel, språk och stilistik, interpunktion och kommatering ska finnas på plats. Antingen köper du tjänsten eller så får du bereda dig på några sena nätter med rödpennan.

BoD erbjuder både korrektur och redigeringstjänsten som tillval för blivande författare, men det finns även en mer avancerad språkgranskningstjänst.

Läs mer på BoD – Bloggen

Språkgranskningstjänsten innefattar, förutom korrekturläsning och redigering, en komplex bearbetning av manuskriptet med avseende till innehållsliga aspekter, speciellt med hänsyn till överensstämmelser och logisk stringens.

Produktion av din bok – Inlagan

Okej, ditt manus är klart och språkfel och redigering genomfört. Men ännu är inte boken klar. Din häftade manusbunt av fullkladdade A4-papper så förpackas om till en pappersbok och nuförtiden även en e-bok. Om du vill använda BoD för ditt bokprojekt så kan du skicka upp både Wordfiler och PDF-filer via deras verktyg easyprint. Där finns även en ett verkyg för att producera ditt omslag som heter Easycover. Med formkänsla så kommer du en bra bit med verktyget, men om du är bättre på att skriva än att rita så lej gärna ut jobbet. Framsidan är viktig.

Produktion av din bok – Omslagsdesign

Döm inte boken efter omslaget? Well, handen på hjärtat, när du skummar igenom hyllorna på Pocketshop eller surfar på Adlibris så letar du i första hand efter favoritförfattare, heta böcker eller genrer du gillar. Om tiden och plånboken tillåter och du vill testa något nytt så nog hjälper det med en intresseväckande framsida, en säljande baksidestext eller fina recensioner för att öka ditt intresse?
Den finska grafikern Emmi Kyytsönen är medlem i årets Finaste omslaget-tävlingen i Finland. I det här blogginlägget delar hon med sig av sina kunskaper om hur du skapar ett säljande omslag.