Rubriken kanske är en sanning med modifikation, men med hårt arbete och en rimlig budget så kan du ta ditt författaröde i egna händer. Johanna Wiman som till vardags jobbar som redaktör på tidningen Skriva släpper inom kort boken ”Ge ut dig själv”. En handbok om egenutgivning som visar dig hur du går till väga för att producera och publicera din egen bok och inte minst vilka fallgropar du ska undvika.

Jag fick chansen att intervjua Johanna och så här berättar hon om bakgrunden till boken.

– Jag har jobbat som redaktör på tidningen Skriva i tre år och vi vet att egenutgivning är ett fenomen som växer fort och många är intresserade av. Samtidigt som många läsare är villrådiga kring ämnet har tidningen inte skrivit jättemycket om egenutgivning.

– Därför inledde vi förra året en artikelserie i fem nummer som gick igenom ämnet. I en artikelserie går det inte att fördjupa sig på samma sätt som i en bok och på så vis växte Ge ut din bok fram.

– Jag har skrivit boken i min roll som redaktör på tidningen Skriva och till stor del är det våra läsare som är målgruppen och den riktar sig till alla som vill ge ut en bok på egen hand.

”Jag gjorde ett reportage om Bonniers förlag för några år sedan. Med reservation för att siffrorna är några år gamla så fick de in 2.500 så kallade spontanmanus per år och ger ut 2-4 stycken.”

Varför ska man jobba med egenutgivning?

–          De flesta som skriver drömmer om att publicera sig själva. Men det är inte så enkelt som att alla som får ett refuseringsbrev ska ge ut en egenpublicerad bok. Däremot så längtar alla som slitit länge med sina manus efter ett resultat, en bok att hålla i handen.

Ser du någon fara eller nackdel med egenpublicering?

–          Kanske ingen direkt fara, men det kan vara svårt för en egenutgivare att nå upp till samma kvalitet som på ett traditionellt förlag. Det är ett antal saker du måste tänka på för att du ska ge ditt manus så bra förutsättningar som möjligt och fatta så kloka beslut som möjligt, säger Johanna och fortsätter;

–          Många egenutgivare snubblar lite men det finns hjälp att få, både betald- eller bland skrivande bekanta. Bland annat så går boken igenom värdet av en lektörsläsning, vad en redaktör är, eller fördelarna med en korrekturläsare och hur du går tillväga när du ska köpa de tjänsterna. Det är en klok sak att lägga pengarna på om du har råd.

 

”Jag har träffat författare som investerat sexsiffriga belopp och bara sålt några hundra exemplar.”

Tre viktiga områden

Jag ber Johanna räkna upp tre viktiga områden som boken tar upp utan att gå in i detalj och avslöja alla hemligheterna.

Produktionen

–          Oj, får jag bara välja tre? Då vill jag först och främst lyfta fram produktionen, att författaren får klart för sig att det finns olika typer av förlag och tjänster, både hybridförlag, företag som enbart är inriktade på egenutgivning och Print On Demand. Boken går in på detaljerna i produktionsprocessen för det är inte ”bara” att trycka en bok utan det är en stor apparat innan ett manus är helt klart.

Marknadsföring

–          Det här är ett av de tyngre kapitlen, hur du når ut med din bok. Hur du använder digitala kanaler och hur du hanterar traditionella medier och ökar chansen att bli recenserad.

Hur du säljer din bok

–          Hur du går tillväga för att bli inköpt av Akademibokhandeln och hur gör du för att synas i nätbokhandlarna och hur du säljer böcker direkt till dina läsare).

”I USA är var fjärde bok är egenpublicerad och 25-30 procent av alla böcker som säljs på Amazon.com är egenpublicerade.”

Slutligen, varför ska man köpa just din bok?

–          Tidningen Skriva har en oberoende position och står på egenutgivarens sida, det tycker jag är väldigt viktigt. Via vårt nätverk har vi goda kontakter bland förlagen och med branschen i allmänhet.

Med detta så tackar vi Johanna så mycket och räknar ner till boksläppet. Jag har en känsla av att den här boken kommer bespara mig många brydsamma timmar inför höstens Antologisläpp!

Köp boken – Ge ut dig själv

Här kan du läsa mer om boken Ge Ut Dig själv och beställa ditt ex
Läs mer