Drömmer du om att bli författare? Visste du att alla kan ge ut sin bok?

Egenutgivning behöver inte ens vara svårt, även om det ligger mycket jobb bakom en färdig produkt. Det finns flera olika förlag som erbjuder egenutgivning men jag vill gärna  lyfta fram BoD-Books on Demand som sponsrar Novelltävlingen Nybakat i mina exempel.

Läs mer på BoD.se

Varför egenutgivning?

  • Du styr själv över om du blir utgiven
  • Du behöver inte binda upp kapital i ett lager
  • Du kan satsa på nischlitteratur

Längre tillbaka så satt du som aspirerande författare i knäet på de stora förlagen, ditt manus var tvunget att passera deras argusöga och få nådiga nicken för att din bok skulle hamna på hyllorna ute i butiker. Numer har mediekartan ritats om och teknikutvecklingen har gjort det möjligt för vem som helst att producera, publicera och sälja sin egen bok.

Varför BoD-Books on Demand?

Under kursen Kreativt Skrivande 3 så var en av uppgifterna att ta fram förslag på olika förlag som vi skulle vända oss till för att få våra manus utgivna. Som oetablerad författare fastnade jag direkt för BoD-Books on Demand, då det garanterar mig att få min bok utgiven. Med BoD Classic får din bok ett ISBN-nummer, blir utgiven i bokhandeln och pliktexemplar skickas. Detta i sig innebär inte att din bok kommer att sälja sig själv, men den har i princip samma förutsättningar som förlagsutgivna böcker. (Oavsett hur du ger ut din bok så krävs det marknadsföring och ett författarnamn för att sälja stora upplagor).

Läs mer på BoD.se

Det krävs mer än bara ett manus

Det räcker inte att enbart ha ett bra textmanus för att göra en bok. BoD erbjuder författartjänster som professionalitetscheck, sättning av inlaga, språkgranskning, korrekturläsning och omslagsdesign.

Tjäna pengar från första exemplaret

BoD-Books on Demand innebär att din bok trycks när en kund beställer den. Det är en stor fördel inte minst för en oetablerad författare att inte behöva binda upp kapital i ett stort lager färdigtryckta böcker som i värsta fall inte ens blir sålda. Förutom en relativt billig uppstartskostnad så riskerar du inte att förlora ditt kapital samtidigt som du är garanterad att din bok blir utgiven. När din bok väl är ute till försäljning så tjänar du pengar från första exemplaret. Du bestämmer själv priset på boken. BoD-Books on Demand betalar ut ett författarhonorar kvartalsvis.

Lämpar sig för nischlitteratur

Kanske har du hittat en smal nisch eller ett intresseområde där du vet att det finns ett sug efter litteratur, men att det inte kommer att innebära stora försäljningsupplagor. Troligen kommer varken du eller ett stort bokförlag vara villiga att ta kostnaderna för att satsa på en bok som kanske har ett potential att sälja bara några hundra exemplar. Då är BoD-Books on Demand ett perfekt alternativ.

e-böcker från 0 kronor

BoD Fun är en gratis trycktjänst och man betalar bara för de exemplar som man beställer för eget bruk. Även e-bokspaketet är helt gratis. E-boken är på frammarsch och inte minst med flashfiction på frammarsch så kan detta vara en mycket intressant nisch i framtiden.

Fast i ärlighetens namn, när du tänker på författare så är det ändå en pappersbok som du vill se ditt namn på. Tjänsten BoD Classic erbjuder allt du behöver för att producera både en tryckt bok och en e-boksversion av ditt manus.

Läs mer på BoD.se