Effektivt skrivande

Om du ska börja lära dig något nytt och träna så börjar du inte på de svåraste nivåerna. Du försöker skapa en överblick över ämnet och startar från scratch. När du hoppade över plintar i skolan så började du troligen med ljushopp och inte tredubbel saltomortal.

 • Skrivandets MGN
 • Skrivandets beståndsdelar
 • Myten om skrivkramp

Eftersom skrivande är en intellektuell aktivitet som det finns mycket information kring så kan man enkelt förledas att tro att det går att utan karta och förståelse hoppa rakt in på tuffaste nivån. Det är inte säkert att det blir det snabbaste och bästa resultatet.

Exempel bullbak / matlagning

Den ende jag känner som börjar baka utan recept och mål är min sjuårige son, och jag får lov att säga att det förvånande ofta leder till någon typ av resultat. Men om du ska baka går  du inte fram till ditt kylskåp eller ditt skafferi och plockar ut säg sex-åtta spontana råvaror och rör ihop något du inte vet passar ihop.

Du tar inte heller ut tre råvaror och rör ned dem i en bunke och ser hur de blandar sig för att därefter hälla i tre andra råvaror eller ingredienser och ser vad som händer. Det enda spontanjästa i min kyl är öl och gräddar jag något i ugnen så vill jag gärna ha en värme och en temperatur som jag vet ger erforderligt resultat.

Ska du baka eller laga mat så vill du ha ett recept som fungerar.

Kort sagt – hitta ett recept för skrivande som fungerar

Hitta MGN – Minsta gemensamma nämnare

Istället för att som aspirerande författare överväldigas av termer och begrepp och stilgrepp och söka osorterad information så hävdar jag med bestämdhet att du ska börja leta efter MGN – Minsta gemensamma nämnare. Därefter kan du börja med allsköns utsvävningar (om du behöver).

Myten om skrivkramp

Väldigt många skrivarhemsidor, bloggar och litteratur beskriver våndan med inspirationsbrist och skrivkramp. På min hemsida ämnar jag föra i bevis att skrivkramp och inspirationsbrist är en myt som det enkelt går att göra något åt.

Skrivandets beståndsdelar

När du läser kreativt skrivande så får du väldigt mycket bra kompendier utdelade. Informationen är matnyttig men som student så blir du översköljd då ingen bevärdigat sig med att rangordna och sortera ut vad som är viktigare.

I alla fall inte så att jag hängde med direkt från start. Jag försöker mig på en sortering och räknar med att den kommer utvecklas under resans gång.

 • Berättarperspektivet
 • Den dramatiska kurvan
 • Språk & Stilistik
 • Skrivandets MGN 

Berättarperspektivet

Detta måste du lära dig. När du väl har förståelse för vad berättarperspektivet är och vad det har för inverkan på din berättelse så är det ett enkelt val du gör innan du börjar skriva. Du kan hoppa mellan berättarperspektiv inom samma manus, men börja med det först när du behärskar grunderna och gör det medvetet med ett syfte i åtanke, inte fladdrande av misstag. När du väl har gjort ditt val ska inte berättarperspektivet påverka din berättelse.

Se på berättarperspektivet ungefär som en filmkamera. Antingen kan du se en film genom ögonen på huvudpersonen (Hardcore Henry) eller snarare ett dataspel i FPS förstapersonsperspektiv, (Counterstrike, Payday) En annan vinkel är tredjeperson där kameran filmar utifrån och du ser hur alla karaktärerna som rör sig i scenen.

Följ den dramatiska kurvan

Den andra förutsättningen för skrivandet. Se till att lära dig och förstå den dramatiska kurvan. Precis som berättarperspektivet så är den en förutsättning i all litteratur som läsare ska förstå och uppskatta. HÅLL DIG TILL DEN DRAMATISKA KURVAN.

Du har ett språk, använd det och se på det som ett verktyg eller en pensel. Med tiden så lär du dig använda nya verktyg och penslar.

Språk och stilistik

Det här är skrivandet särart, det är här du hittar olika uttryck och variation mellan författare. Även om samma författare skulle skriva samma berättelse så vore det inom språk och stilistik som texterna skulle skilja sig. (om de inte direkt kopierade orden). Vi går in på språk och stilistik i ett senare skede. Det är inte viktigt för att börja skriva, fastnar du här så bromsar det din process. Du har ett språk, använd det och se på det som ett verktyg eller en pensel. Med tiden så lär du dig använda nya verktyg och penslar. Är du bra på din svarv just nu så börja svarva eller använd den tjocka breda och börja måla. Sedan lär du dig cirkelsågen, att rolla eller finsnickra och måla som Rembrandt med tiden.

Skrivandets MGN

Här hittar du nyckeln till effektivt skrivande. Alla berättelser innehåller de här elementen. Det är skrivandets MGN. Oavsett om du ska skriva en novell eller ett manus så BESTÄM DESSA BESTÅNDSDELAR INNAN DU BÖRJAR SKRIVA.

 • Inledning
 • Miljöbeskrivningar
 • Karaktärer
 • Story – handling
 • Avslutning

Skrivkramp är en myt

Om ägnat energi och gjort alla valen som jag räknar upp inom MGN så kommer du inte att drabbas av skrivkramp. Du kan drabbas av tvivel, märka att din story inte håller eller tycka att din gestaltning och ditt språk suger. Det kan komma en spännande TV-serie i vägen, en kul fest, verklighetens måsten eller allmän lathet. Men har du gjort ditt förarbete så är det bara att ta sig i kragen och sätta sig vid datorn, för din berättelse och dina karaktärer talar till dig. (Den är ju praktiskt taget redan klar, den ska bara fästas på papper eller word).

Jag har ändå skrivkramp

Jag är spelare ut i fingertopparna och vågar slå vad om att om drabbas av skrivkramp så har du misslyckats med ditt förarbete. Favoritoddsen ligger på något av följande citat.

Jag har en bra idé och började skriva så får vi se var det tar vägen

Eller varför inte detta?:

Jag hade en otydlig röd tråd i min historia som spretade iväg åt för många olika håll under vägen

Eller kanske

Mina karaktärer blir inte så tydliga för de bara pratar och pratar och så introducerar jag några nya karaktärer som passade bra och så blev de bara fler och fler och det växer över mig och allt blir sååå jobbigt…

Alla citaten är konkreta exempel på misstag från verkligheten som jag både begått i närtid och bevittnat i responsarbeten under mina studier inom kreativt skrivande.

Är detta skrivandets recept?

Med detta hoppas jag att jag både satt igång dina tankar och förhoppningsvis lockar till diskussioner. Jag är öppen för att utveckla och försvara min förenklade modell och under sidorna skrivtips så samlar jag texter där jag utvecklar det som jag lägger i skrivandets recept.